A A A K K K
людям з порушенням зору
ВІДДІЛ ОСВІТИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ
КАЛИНІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

Організаціія інклюзивного навчання у закладах освіти громади

Дата: 30.11.2021 16:49
Кількість переглядів: 257

Відповідно до Закону України «Про освіту» інклюзивне навчання - система освітніх послуг, гарантованих державою, що базується на принципах недискримінації, врахування багатоманітності людини, ефективного залучення та включення до освітнього процесу всіх його учасників;

Інклюзивне освітнє середовище - сукупність умов, способів і засобів їх реалізації для спільного навчання, виховання та розвитку здобувачів освіти з урахуванням їхніх потреб та можливостей.

На виконання пункту 1 статті 19 Закону України «Про освіту»  у 2021 році, за поданням відділу освіти, молоді та спорту, Калинівською міською радою було прийнято ряд рішень про організацію інклюзивного навчання в закладах дошкільної та загальної середньої освіти громади.

Так у 2021-2022 навчальному році у 16 закладах загальної середньої освіти на інклюзивному навчанні перебувають 42 учні, у 5 закладах дошкільної освіти в інклюзивних групах виховуються 16 дітей.

У кожному інклюзивному класі працює асистент учителя, у кожній інклюзивній групі – асистент вихователя. З кожною дитиною, яка перебуває на інклюзивному навчанні/вихованні працює Команда супроводу. До складу Команди супроводу входять: керівник закладу освіти, заступник керівника, педагогічні працівники, у тому числі й асистент учителя, психолог, корекційні педагоги (з урахуванням освітніх потреб дитини з особливими освітніми потребами).

У закладах освіти, які надають послуги інклюзивного навчання, облаштовані та обладнані ресурсні кімнати, які постійно поповнюються засобами корекції.

Корекційні педагоги проводять корекційні заняття з вихованцями закладів дошкільної освіти та учнями закладів загальної середньої освіти. Нажаль, є багато вакансій корекційних педагогів, особливо у закладах освіти сільської місцевості.

Щорічно використовується субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами. У 2021 році це - 1 087 940  гривень, яка використовується для  проведення корекційних занять та  придбання різноманітних засобів корекції й дидактичного матеріалу для занять.

У 2021 році у уже придбано такі засоби корекції: ноутбуки, багатофункціональні пристрої для друку, сканування, копіювання, ламінатори, планшет, набори демонстраційні «Муляжі овочів та фруктів», ляльковий театр, сенсорні сумки, конструктори LEGO, рахункові палички Кюїзенера, набори карток Домена «Моя перша валіза», набори Монтессорі Дерев’яні пазли танграм, настільні розвивальні ігри, магнітні пазли, килимки-конструктори з пазлів, мольберти двосторонні, дошки магнітно-маркерні, набір для малювання піском, гімнастичні лави, спортивне обладнання, настільні лампи, трафарети для виконання графічних та рельєфно-графічних зображень, окремих предметів, літер, цифр, геометричних фігур, сенсорні кубики та інше.


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень