A A A K K K
людям з порушенням зору
ВІДДІЛ ОСВІТИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ
КАЛИНІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

Інформаційнеповідомлення про проведення громадського обговорення щодо створення філій закладів освіти Калинівської міської територіальної громади

Дата: 21.05.2024 14:02
Кількість переглядів: 36

Інформаційнеповідомлення

про проведення громадського обговорення щодо створення філій закладів освіти Калинівської міської територіальної громади

 

1. Найменування організатора громадського обговорення – Калинівська міська територіальна громада, .

2. Мета: врахування думки жителів Калинівської міської територіальної громади щодо створення філій закладів освіти, а саме:

 

- Хомутинецька філія з дошкільним підрозділом ліцею с. Бережани Калинівської міської ради Вінницької області за адресою: 22424, Вінницька область, Хмільницький район,  с.Хомутинці, Першотравнева, буд. 3;

- Мирненська філія опорного закладу загальної середньої освіти – ліцею з дошкільним підрозділом с.Нова Гребля Калинівської міської ради Вінницької області за адресою:22453,  Вінницька область, Хмільницький район, с.Мирне, вул. Шкільна,1;

 - Мізяківська філіяз дошкільним підрозділом ліцею с. Павлівка Калинівської міської ради Вінницької області за адресою: 22437,  Вінницька область, Хмільницький район,  с.Мізяків, вул.Гагаріна, 2;

- Заливанщинська філія з дошкільним підрозділомліцею с. Черепашинці Калинівської міської ради Вінницької області за адресою: 22440,  Вінницька область, Хмільницький район, с.Заливанщина, вул. Шкільна, 34;

- Люлинецька філіяліцею с.Уладівське Калинівської міської ради Вінницької області за адресою: 22411,  Вінницька область, Хмільницький район,  с.Люлинці, вул. Сонячна,2;

 

відповідно до Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні»,«Про освіту», «Про повну загальну середню освіту»,  з метою сприяння розвитку системи освіти, поліпшення якості освітніх послуг.

 

Значною проблемою є постійне зменшення кількості учнів. Відповідним чином збільшується кількість закладів загальної середньої освіти, у яких кількість учнів не перевищує 40 осіб, при тому що проектна потужність таких шкіл розрахована на 100-250 учнів. Збільшується кількість класів, в яких навчається учнів менше 5 чоловік  і де доводиться організовувати педагогічний патронаж.

 

Відтак, з року у рік зростає середня вартість утримання одного учня.

Такі  затрати не забезпечують якість освіти, а спрямовуються на утримання приміщення, оплату праці та комунальних платежів.

     5 березня 2024 року  Кабінет Міністрів України прийняв рішення із 1 вересня 2025 року не фінансувати коштом освітньої субвенції заробітну плату вчителів у школах із кількістю учнів менш як 45 осіб, а з 1 вересня 2026 року - менш як 60 осіб. Це рішення не стосується початкових шкіл і діятиме тільки для освіти на рівні 5-11 класів. Водночас до розрахунку освітньої субвенції кожної громади додано всіх дітей шкільного віку. Тобто громада отримуватиме кошти на навчання всіх дітей, але не зможе витрачати їх на маленькі школи.

Окрім того, у школах з малою наповнюваністю учнів у більшості класів, де  організовано індивідуальне навчання, відсутня повноцінна позакласна, спортивно-масова, виховна робота, що не сприяє соціалізації учнівської молоді.

Вищенаведені дані характеризують динаміку змін у мережі сільських шкіл як тривожну і таку, що все більше втрачає здатність забезпечувати високу якість загальної середньої освіти на селі.

Типовими стали такі проблеми сільської школи, як застаріла матеріально-технічна база, відсутність сучасного навчального обладнання, недостатнє навчально-методичне забезпечення. Усе більшого  поширення набуває проблема організації інклюзивного навчання. З року в рік кількість дітей на цій формі навчання збільшується. Перш за все у закладах освіти необхідно створити освітнє середовище, яке б відповідало потребам і можливостям кожної дитини, незалежно від особливостей її психофізичного розвитку.

Отже, головна суперечність окремих сільських шкіл, – нездатність забезпечити якісну освіту сільським дітям.

Проте сільські школи різні. Особливо великі труднощі в наданні учням якісної освіти мають заклади з малою кількістю дітей та малокомплектні школи. Під час розроблення Плану було проаналізовано демографічну ситуацію в районі і в окремих населених пунктах, стан економіки району, освітніх ресурсів, географічне розташування освітніх закладів,  контингенти шкіл, освітні потреби населення, рівень професіоналізму кадрів, зайнятих в освіті тощо.

Важливу роль у поліпшенні якості освіти відіграє забезпечення оптимальних умов для навчання кожної дитини, до яких у нашій громаді належить, насамперед, організація підвозу. У громаді наявна достатня кількість доріг з твердим покриттям. Питання  підвезення дітей та педагогів вирішено частково, оскільки заклади недостатньо забезпечені шкільними автобусами.

Важливим інноваційним кроком у сфері освіти є профільне навчання у старшій школі. У сільських школах району відсутні  класи з поглибленим вивченням окремих предметів.. В умовах невеликих малокомплектних закладів надзвичайно складно забезпечити якісне допрофільнета профільне навчання.

 

3. До участі в обговоренні запрошуються всі  мешканці Калинівської міської  територіальної громади, депутати Калинівської міської  ради, тощо.

4.  Формат проведення громадського обговорення:

У зв’язку з продовження строку дії воєнного стану в Україніпропозиції та зауваження приймаються у письмовій формі із зазначенням особи та контактної інформації заявника за адресою: 22400, Вінницька область, м.Калинівка, вулиця, В.Нестерчука, 47 (відділ освіти, молоді та спорту Калинівської міської ради), електронна адреса: 

kalynivka_miskvo@ukr.net

Також із дотриманням усіх заходів безпеки публічне громадське обговорення передбачатиме на території сіл с.Мирне, с.Мізяків, с.Заливанщина, с.Люлинці, с.Хомутинці: громадських слухань, зборів, зустрічей з громадськістю та колективами ЗЗСО.

5. Місцезнаходження та адреса електронної пошти, номер телефону організатора громадського обговорення, за якими можна отримати консультації з питання, що винесено на громадське обговорення:

Адреса: 22400, Вінницька область, м.Калинівка, вулиця, В.Нестерчука, 47 (відділ освіти, молоді та спорту Калинівської міської ради), електронна адреса: 

kalynivka_miskvo@ukr.net

 

6. Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за громадське обговорення – Фурман Галина Василівна  начальник відділу освіти,  молоді та спорту Калинівської міської ради, телефон: (04333)2-24-01

7. Строк і спосібоприлюдненнярезультатівобговорення:

Звіт за результатами обговорення буде оприлюднений на офіційному веб-сайті Калинівської міської  ради у строки, передбачені чинним законодавством.

 

Рішення про створення філій закладів освіти Калинівської міської територіальної громади
 


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень